Trump een eigenaardige man als je het mij vraagt. En dan doel ik niet op de politieke ideeën die hij heeft. Daar blijf ik even neutraal in. Maar hoe is het zover gekomen met hem, dat hij op  deze manier communiceert? Er zijn inmiddels veel wetenschappers die onderzoek doen naar Donald Trump. Zouden we iets van hem kunnen leren? Is dit in de politiek effectief of vergroot hij juist de tweedeling in de maatschappij? In Amerika zijn ze er nog niet uit. Hij heeft veel fanatieke aanhangers maar ook veel mensen die van hem gruwen.

In ons polderlandje strijden we ook wel voor onze eigen belangen, maar in het algemeen vinden we een oplossing die ook voor de grote meerderheid aanvaardbaar is. Dit is een typische Nederlandse eigenschap waarvoor we door veel mensen bewonderd worden.

Daarom werkt mediation (of bemiddelen) hier ook zo goed.  Ook de overheid realiseert zich dat en is op dit moment bezig met wetgeving rondom mediation. Ook zij zien dat er veel geschillen, buiten de rechtbank om, goed, snel en kosteneffectief kunnen worden opgelost door mediation.

Samen zelf de oplossing bedenken voor je conflict onder begeleiding van een mediator werkt!

Als mediator begeleid ik conflictpartners, en ervaar vaak dat mensen tot goede resultaten instaat zijn. In ongeveer 80% van de gestarte mediations in Nederland komt er een succesvolle oplossing die door de partijen zelf wordt gevonden.

Waar Trumps motto vooral IK-gericht is, is mijn motto “Samen naar Beter”!

Toon van den Hoogen   Mediator