Ik heb een paard dat niet graag alleen op stal of in de wei staat. Logisch want paarden zijn kuddedieren (net als mensen) die beter gedijen als ze onderdeel zijn van een groep.

Ik heb een oude pony als gezelschap voor mijn paard op stal genomen. Nu observeer ik die twee regelmatig. Ik zal beschrijven wat ik zie: Het grote paard (+/- 170 cm) is erg beschermend naar de kleine pony (+/- 125 cm). Als ik de pony wil aanraken gaat het paard tussen mij en de pony staan om de pony af te schermen. Als de pony op stal staat en het paard is buiten, blijft het paard hinniken en om aandacht van de pony vragen. Het paard is duidelijk niet op zijn gemak als hij de pony niet ziet.

Wat doet de pony? Als de pony en het paard samen buiten lopen blijft de pony met grote regelmaat het paard bijten!!! Het paard doet hier niets aan, verdedigt zich niet en wacht gewoon af tot hij de volgende beet krijgt.

Ik ben toen de pony eens gaan onderzoeken op wat hem tot dit gedrag zou kunnen brengen en constateerde dat de pony, waarschijnlijk al jaren, een gebitsprobleem heeft. Daar heeft hij veel last van. Geen wonder dat de pony zo’n zuur gedrag vertoont, dacht ik. De paardentandarts heeft inmiddels de grootste schade hersteld. Maar het gedrag is nog niet wezenlijk veranderd. Het is een vervelende gewoonte geworden.

Mijn gedachten dwalen nu af naar mensen die ik onlangs ontmoette als mediator in mijn praktijk. Een echtpaar dat een vergelijkbaar gedrag vertoont. Niet letterlijk bijten hoor, maar de een deed de ander met grote regelmaat emotioneel pijn. Volgens mij moest hier ook een behandelaar bij komen. Het behandelteam werden deze mensen zelf!

Zij vonden samen de oplossing! Hoe? Door goed te gaan kijken naar de reden waarom de een het deed en de ander het allemaal leed. Zij probeerden eens goed naar elkaar te luisteren en achterhaalden waarom hun relatie verliep zoals het al jaren ging.

En ze kwamen echt stappen verder! Ik ontmoet ze nog wel eens in het dorp en ik denk dat het echt beter loopt tussen hen. Hun ruzies zijn weggeëbd.

Ze hebben wel samen hard moeten werken want gemakkelijk is het niet geweest. Ik heb een goed gevoel overgehouden aan het feit dat ik hen hierbij heb kunnen helpen.

Nu die twee in mijn stal nog!

Mijn motto als mediator is “Samen naar Beter”!

Toon van den Hoogen