Je weet het niet meer! Je staat voor een belangrijke beslissing maar je weet niet wat je moet doen. Je hebt er al veel met anderen over gesproken maar iedere keer slaat de twijfel weer toe. Het feit dat je nu zo onzeker bent is nieuw voor je. Maar op dit punt aangekomen is er van die vlotte beslisser niet veel meer over.

De stress neemt toe want je weet heel goed dat het nog langer uitstellen van de beslissing eigenlijk niet verstandig is. Iedereen lijdt onder die besluiteloosheid. Je partner, de kinderen, je werk en je vrienden. En niet in de laatste plaats is het voor jezelf ook een drama. Je emoties spelen een steeds grotere rol en dat maakt goed overleggen nog moeilijker.

Je vind het echt moeilijk om met je partner rustig te praten over de vraag of jullie relatie nog toekomst heeft. Je ziet er als een berg tegenop. Nog meer vervelende ruzies! De toekomst is daardoor nog heel onzeker. Maar zo doorgaan, dat kan ook niet. Nee je wil een betere toekomst voor iedereen.

Als mediator in scheidingszaken zie ik veel mensen met deze stress worstelen. Als ze zover zijn dat ze mijn hulp zoeken zijn ze meestal al een stap verder. Tenminste een van de twee partners heeft dan het besluit genomen: Ik wil gaan scheiden!

Toch proef ik bij de meeste cliënten zowat in elke zin dat er toch nog veel onzekerheid is. De toekomst is nog donker en daar schrikken ze voor terug.

Mijn advies is dan dikwijls: Als je niet zeker weet of je links- of rechtsaf moet slaan, zet dan eerst eens een paar stappen terug! Ga voor jezelf eens na hoe je op dit punt bent gekomen. Je krijgt dan waarschijnlijk een helderder beeld over: Wat zijn de belangrijke punten die hebben gemaakt dat het nu zo slecht gaat met onze relatie. En als je dat weet kunnen jullie samen ook beter formuleren wat jullie willen voor de toekomst. Want het afsluiten van deze vervelende fase in jullie leven is belangrijk maar nog belangrijker is het om besluiten te nemen voor een veel betere toekomst. Je wil opnieuw kunnen beginnen terwijl je ex geen vijand voor het leven wordt.

Probeer dit ook eens vanuit de positie van je partner te gaan bekijken. Super moeilijk is dat wel, want je moet nu objectief naar jezelf en de ander gaan kijken en emoties maken dat niet gemakkelijk.

Gelukkig kun je begeleiding zoeken, voor jullie samen, bij een neutrale mediator waar je vertrouwen in kunt hebben.

Dat vertrouwen is cruciaal! Op zijn kennis en vaardigheid moet je wél kunnen rekenen. Communiceren in een conflictsituatie is voor iedereen moeilijk. Ga eens praten met enkele verschillende mediators en je zult merken dat die verschillende gesprekken ook heel verschillend kunnen aanvoelen.

Vertrouw nu op je gevoel! Dit is een beslissing die je puur op je gevoel kunt nemen. De mediator zal ook echt goed kijken of hij de juiste kennis heeft om jullie situatie goed te begeleiden. Pak het probleem aan en je zult zien dat de toekomst meteen al een beetje rooskleuriger zal lijken. Hoe die toekomst er uit zal zien is natuurlijk nog niet meteen duidelijk, maar je neemt wel een belangrijke stap om het samen goed te gaan regelen.

Mijn motto als mediator is “Samen naar Beter”!

Toon van den Hoogen      Mediator in scheidingszaken