Wij zijn 2 jaar geleden verhuisd. Van een klein Brabants dorpje naar een klein Brabants provinciestadje. De boerderij werd verkocht en we kochten, mijn vrouw en ik, een oud huis uit 1831 in een oude straat in Veghel.

Inmiddels zijn de kinderen het huis uit en we hebben dan ook plaats genoeg. Zoveel zelfs dat er 2 kamers nog steeds geen bestemming hebben. Voor een van die twee hebben we onlangs wel een mooi doel gekregen, dat wordt opnieuw een kinderkamertje, voor ons eerste kleinkind, mooi toch? Maar dat laatste kamertje wat doen we daar mee?

Meestal zorg je dat je huis praktisch is verdeeld in kamers. Zoals een keuken om te koken. Een slaapkamer om uit te kunnen rusten en misschien het leven te vieren. Een zitkamer waar je lekker wat vrije tijd kunt doorbrengen met zijn tweeën of met vrienden. Een kantoor zodat je rustig kunt werken enz.

Met een huis als voorbeeld gaat deze blog over het inrichten van je relatie.

Want je moet weten dat ik mediator ben en daarom veel mensen tref die een conflict hebben dat ontstaan is door een gebrekkige communicatie met elkaar. Ik begeleid ze dan bij het zoeken naar een oplossing door eerst de communicatie weer effectief te maken.

Wat ik daar iedere keer weer bij ervaar is dat zo’n conflict heel klein is gestart en als een veenbrand door heeft gesmeuld, om uiteindelijk als een flinke uitslaande brand zichtbaar te zijn geworden. Als het zover is help ik ze bij het blussen, als dat nog kan, of misschien te beslissen dat ze een tweede huis nodig zullen hebben om uit elkaar te gaan. Zou je die uitslaande brand dan niet beter kunnen voorkomen? In huizen voorkomen we dat door een sprinklerinstallatie aan te leggen of brandblussers op te hangen zodat we snel in kunnen grijpen bij de eerste vonken.

In je relatie moet je eigenlijk ook veel eerder ingrijpen voordat een kleine ergernis uitgroeit tot een forse ruzie. Toch vinden veel mensen het moeilijk om met elkaar te overleggen wat er stoort. Je moet daar misschien wel afspraken over maken hoe je, met de beste bedoeling, dat kunt doen zonder op alle slakken zout te leggen.

Je zou moeten kunnen zeggen “kom eens even mee naar ons denkbeeldige overlegkamertje want ik wil iets met je bepraten”. Je nodigt zo je partner dus op een hele relaxte manier uit voor overleg.

Dat gebruik je dan om het gesprek met je partner aan te gaan wanneer er in jullie relatie iets mis dreigt te lopen. Zonder stress en in een vriendelijke goede sfeer. En zo blus je het relatiebrandje nog voordat het escaleert.

Wat zou je samen leuk wonen in zo’n huis / met zo’n relatie!

Ik krijg nu een idee voor ons opkamertje. Het krijgt een zachte vloerbedekking, een paar speakers voor rustige muziek en 2 fijne stoelen het wordt ons overlegkamertje.

Toon van den Hoogen Mediator

www.mediationresultaat.nl