Ken je de uitdrukking ‘dit is de druppel die de emmer doet overlopen’?

We bedoelen dan: Nu is het genoeg geweest! Dit moet stoppen! Ik ga er iets aan doen!

Maar wat ga je doen?

Meestal ga je iemand aanspreken over die laatste druppel. Op dat moment zit je zelf nog vol emotie, waardoor er waarschijnlijk geen effectief gesprek op gang zal komen. De kans dat het een roep- of, nog erger, een scheldpartij wordt is groot. Die laatste druppel heeft te veel emotie opgeroepen. Probeer daarom eerst eens na te denken over alle druppels en stel jezelf vragen zoals:

  • Waarom gaat mijn emmer nu overlopen?
  • Welke eerdere druppels zaten er al in mijn emmer?
  • Hoe groot is mijn emmer eigenlijk?
  • Heeft mijn emmer, groot of klein, ook een aftapkraantje waardoor er spanning kan afvloeien?
  • Zou die ander ook een emmer hebben waar al veel inzit?
  • Heb ik misschien ook wel wat druppels in de emmer van die ander gestort?
  • Kan ik de zaak van twee kanten bekijken?
  • Hoor ik niet alleen wat de ander zegt maar luister ik ook echt?

Dit is een denkproces wat de-escalerend werkt en effectief is in het voorkomen of oplossen van ruzies.

Als bemiddelaar breng ik conflictpartijen vaak op deze manier op een communicatie niveau waarop het weer mogelijk wordt om conflicten op te lossen. Want standpunten uit het verleden moeten omgevormd worden naar belangen voor de toekomst. Voor deelnemers aan mediation is dit niet altijd gemakkelijk, maar communicatie verbetering is wel haast altijd noodzakelijk om samen weer een betere toekomst te creëren, Iedereen kan het toepassen, ook in emotionele situaties, zéker met de hulp van een deskundige neutrale bemiddelaar. De toekomst daar draait het om!

Mijn motto als mediator is “Samen naar Beter”!

Toon van den Hoogen